Katte viden:

 

Kattens historie:

Katte i Ægypten:  De ældste beviser på, at katten har været holdt som husdyr, finder vi i 4 - 5000 år gamle, ægyptiske indskrifter. Det var de gamle Ægyptere der tæmmede katten og fandt ud af at bruge den til at holde mus og rotter væk fra deres forrådskamre men der er forskere, der mener, at ægypterne i starten kun brugte kattene til religiøse formål og først senere fik øjnene op for dyrets nytteværdi som skadedyrsbekæmpere. Det er også hos ægypterne, man har fundet de første beviser på noget, der ligner racekatteopdræt, idet ægypterne havde to typer katte: den slanke, elegante tempelkat og den kraftigere, mere robuste nyttekat, der fangede mus og rotter for bønderne og i kornlagrene. Tempelkatten fandtes kun i templer for frugtbarhedsgudinden Bastet (i Sydægypten Pakhet).

Ægypternes frugtbarhedsgudinde, Bast

 

 

Kattene bliver spredt: Da romerne  erobrede Ægypten, bragte de katte til Rom, og senere spredtes kattene med de romerske hære og handelsmænd til hele Europa og østover mod Asien. I Østen blev katten tæmmet noget senere end hos ægypterne, formentlig for ca. 4000 år siden i Kina, og for ca. 1600 år siden i det øvrige Asien. Til det amerikanske kontinent kom katten først, da Columbus bragte skibskatte med sig.
 

 Kattene i rom: Romerne blev ret tidligt meget glade for katten både som kæle- og nyttedyr. Også her fik den en vis religiøs betydning, idet Himlens Dronning, månegudinden Diana (i græsk mytologi Artemis), ofte blev afbildet med katte ved fødderne som symbol på frihed. Hos romerne blev "racerne" ikke holdt adskilt, de blev blandet, og derved opstod den europæiske huskat, som vi kender den i dag.

 

 

 

Katten og Danmark:Fund af katteskeletter i Dannevirke viser, at katten kom til Danmark i Romersk Jernalder (ca. år 1 til år 600 e. Kr.).

 katten i vikingetiden: I vikingetiden havde katten fundet sin plads i nordboernes gudeverden som frugtbarhedssymbol og som følgesvend for heksene (som var af begge køn), de kan i dag bedst beskrives som en blanding af spåmænd/koner, præst (inder) og naturhelbredere. Freja, nordboernes frugtbarhedsgudinde, havde ord for at rejse i en vogn trukket af katte.

Freja i sin vogn, der ifølge den nordiske mytologi blev trukket af to katte.

 


Katten og kristendommen: Men da kristendommen kom til Norden i slutningen af vikingetiden, gik katten en grusom tid i møde. De munke, der missionerede i Norden, var klar over, at de ikke kunne imponere vikingerne med en gud, der gik ind for mildhed og tilgivelse. Derfor startede en indædt og grusom forfølgelse af alt, der havde med de gamle guders verden at gøre. Uheldigvis var katten, som heksenes følgesvend og Frejas særlige ven, et af de symboler på den gamle religion, der nu skulle udryddes. I middelalderen blev katten jagtet med alle midler og betragtet som Djævelens budbringer, et skadedyr, der skulle udryddes. Senere, da heksebrændingerne tog fart, blev især sorte katte brændt på bålet sammen med heksene. Det viste sig heldigvis at være en helt uoverkommelig opgave at udrydde katten; men opfattelsen af den som djævelens sendebud holdt sig op i tiden. Selv den dag i dag ser vi den som overtro, tænk bare, hvor mange der endnu tror, at en sort kat, der løber over vejen, Bringer ulykke . 

 

 

Det nye syn på katten: Europæernes syn på katten begyndte først rigtigt at ændre sig i det nittende århundrede med Kiplings og Mark Twains kattefortællinger og digte. Også Dickens var en stor katteelsker.

Ekstra om katten: Det at katten stammer fra et varmt ørkenklima, kan vi endnu i dag se ved, at den ofte udser sig det varmeste sted som soveplads, selv i vore opvarmede boliger. Dens pels har endnu ikke udviklet sig til at kunne modstå vort kolde og fugtige klima.

Visse forskere er i øvrigt, uden at kunne bevise det, overbevist om, at katten, som vel nok det eneste tamdyr, har sluttet sig frivilligt til mennesket.

   Katte fakta:

* Katten tilhøre familien Felidae, familien består af ca. 36 arter, der alle er rovdyr, familien ligner meget hinanden.

* Der findes ca. 50 forskellige katteracer.

* Størrelsen på kattene har været næsten den samme altid, men pelsfarven og længden har varieret meget.

 * Katten lander (næsten) altid på poterne, hvis den bare har mindst 1 meter til at vende sig på...

* Gennemsnitsalderen for katte er 13-15 år. Det er dog ikke unormalt når en kat runder de 18..

.* Den ældste kat i verden blev 43 år...

* Katten har et synsfelt på 200 grader uden at den skal bevæge hovedet...

* En kat med to forskellige øjenfarver bliver kaldt for "odd eyed"...

* Katten hører fem gange bedre end mennesket og kan dreje sine ører 180 grader for at opfange lyde

* Katten bruger omkring 16 af døgnets 24 timer på at sove...

* Parres en korthåret kat med en langhåret, bliver killingerne altid korthårede.

 

 

 

 

Kattens levetid er ikke den samme som menneskets levetid. Derfor har man forsøgt at finde ud af, hvordan man kan få kattens alder og modenhed til at svare til menneskets, det man fandt ud af var ca. det her: 

Katte-år: 6 mdr.

= Menneske-år: 10 år

Katte-år: 8 mdr.

= Menneske-år: 13 år

Katte-år: 1 år

= Menneske-år: 15 år

Katte-år: 2 år

= Menneske-år: 24 år

Katte-år: 4 år

= Menneske-år: 34 år

Katte-år: 6 år

= Menneske-år: 40 år

Katte-år: 8 år

= Menneske-år: 48 år

Katte-år: 10 år

= Menneske-år: 56 år

Katte-år: 12 år

Menneske-år: 64 år

Katte-år: 14 år

= Menneske-år: 72 år

Katte-år: 16 år

= Menneske-år: 80 år